
          Appendix 2 

                                                                                                  

Proposed response to Chapter 2 of DCLG Consultation Paper – Communities in 

control: Real people, real power. Codes of conduct for local authority members and 

employees. 

 

Question 1: Do you agree that the members’ code should apply to a member’s conduct 
when acting in their non-official capacity? 
 
Yes, the Authority has previously stated that the members’ code should apply to members’ 

conduct when acting in their non-official capacity. This is considered particularly important 

because the public’s views of elected Members can be affected by their conduct in a non-

official capacity 

 

Question 2: Do you agree with this definition of ‘criminal offence’ for the purpose of the 
members’ code? If not, what other definition would you support, for instance should it include 
police cautions? Please give details. 
 
We consider that the code should cover any conduct by a member in a private capacity 

which brings his or her office, or the Authority, into disrepute, or which brings into question 

the members’ fitness to carry out his or her official duties, or which undermines confidence in 

his or her ability to carry out their official duties. 

 

The Authority accepts that section 183 of the Local Government and Public Involvement Act 

2007 restricted the application of the code where members were acting in a non-official 

capacity to the commission of criminal offences.  However, the Authority would like to see 

the widest possible definition of criminal offence, i.e., including Police cautions. 

 

Question 3: Do you agree with this definition of ‘official capacity’ for the purpose of the 
members’ code? If not, what other definition would you support? Please give details. 
 
Yes, the Authority agrees with the proposed definition of “official capacity” for the purpose of 

the members’ code. 

 

Question 4: Do you agree that the members’ code should only apply where a criminal 
offence and conviction abroad would have been a criminal offence if committed in the UK? 
 
Subject to its comments in the answer to question 2 above, the Authority agrees that the 

members’ code should only apply in relation to a criminal offence and conviction abroad 

where the offending behaviour would have been a criminal offence if committed in the UK. 

 

Question 5: Do you agree that an ethical investigation should not proceed until the criminal 
process has been completed? 
 
Yes, the Authority agrees that an ethical investigation should not proceed until the criminal 

process has been completed. 

 

 

 



Question 6: Do you think that the amendments to the members’ code suggested in this 
chapter are required? Are there any other drafting amendments which would be helpful? If 
so, please could you provide details of your suggested amendments? 
 
The Authority has no strong views about the proposed drafting amendments to the 

members’ code but, if the SBE feels that they would improve the clarity of the code, the 

Authority would be willing to support them. 

 

The Authority has no other drafting amendments to suggest. 

 

Question 7: Are there any aspects of conduct currently included in the members’ code that 
are not required? If so, please could you specify which aspects and the reasons why you 
hold this view? 
 

The Authority remains concerned that the £25 limit for registering and declaring gifts and 

hospitality is too low, and would urge that the limit should be raised to at least £50 and be 

subject to regular review. 

 

Question 8:  Are there any aspects of conduct in a member’s official capacity not specified in 
the members’ code that should be included? Please give details. 
 
The Authority does not believe that there are any significant aspects of conduct in a 

members’ official capacity not already covered by the code. 

 

Question 9: Does the proposed timescale of two months, during which a member must give 
an undertaking to observe the members’ code, starting from the date the authority 
adopts the code, provide members with sufficient time to undertake to observe the code? 
 
The Authority believes that the two months proposed allows sufficient time for members to 

give an undertaking to observe the revised members’ code and for any relevant training to 

take place. 

 

Question 10: Do you agree with the addition of this new general principle, applied specifically 
to conduct in a member’s non-official capacity? 
 
See below 
 
Question 11: Do you agree with this broad definition of ‘criminal offence’ for the purpose of 
the General Principles Order? Or do you consider that ‘criminal offence’ should be 
defined differently? 
 
See below 
 
Question 12: Do you agree with this definition of ‘official capacity’ for the purpose of the 
General Principles Order? 
 

The Authority does not believe that any amendments to the General Principles are required. 

As the name implies, the General Principles are just that and their continuing validity is 

completely unaffected by the proposed changes to the Code. 

 



However, given that section 183 of the Local Government and Public Involvement in Health 

Act 2007 amends section 49 of the Local Government Act 2000 to require that the Secretary 

of State specify which General Principles should apply to members when acting in an official 

as against a non-official capacity, the Authority:- 

 

(a) agrees with the addition of the suggested new General Principle applied 

specifically to conduct in a member’s non-official capacity (Question 10); 

 

(b) consistent with its answer to question 2 above, would wish the definition of 

“criminal offence” to be as wide as possible both in the Code of Conduct and 

the General Principles (Question 11); 

 

(c) consistent with its answer to question 3 above, agrees with the suggested 

definition of “official capacity” for the purpose of the General Principles Order 

(Question 12). 

 

 


